Geen “Gaatjes”; gave mond?
En met “gaatjes” in de titel van dit infobulletin wordt bedoeld: het proces cariës.
De term “gaatjes”, zoals gebruikt door de tandarts en in de volksmond, omvat doorgaans ook: putjes, richels, deukjes, tot zelfs verkleuringen toe. Volgens Peter Borm oprichter van de gelijknamige praktijk in Arnhem doen al deze verschijnselen en omstandigheden er eigenlijk niet zoveel toe. Strikt genomen kan iemand met al die verschijnselen heel oud worden en de tandarts kan, volgens Borm, eigenlijk de handen op de rug houden oftewel aan de meeste van bovengenoemde problemen hoeft niets gedaan te worden.
Aan werkelijke gaatjes, waarmee wordt bedoeld: het gevolg van het proces cariës wel, omdat die tot erger kunnen leiden. Putjes, richels etc. hoeven strikt genomen niet behandeld te worden, hooguit gladgemaakt.

Toch krijgt Borm veel mensen in zijn praktijk die aan die onvolkomenheden iets willen laten doen. Hij is daar echter heel terughoudend in. Beter is het, volgens hem, om van jongs af aan en ook later nog, een preventieve oplossing te zoeken. “Waar het om gaat is eigenlijk de aantastingen voorkomen die ontstaan in mis-schien wel de mooiste substantie die het menselijk lichaam voortbrengt of kan maken, namelijk tandglazuur”, aldus Peter Borm.
Het lijkt , volgens hem, alsof deze keiharde substantie, die er zeven jaar over doet om tot stand te komen, onverwoestbaar is. Echter deze mooie substantie, zoals hij het noemt, kan kapot. Kalk, wat in feite glazuur is, kan namelijk oplossen in een zuur milieu. Vergelijk het maar met zure regen en wat dit doet met het milieu.

Zuur milieu
Waarom ontstaat er een zuur milieu in de mond rondom de tanden en kiezen? Dat komt volgens Borm door de vorming van tandplak. “In feite is dat platweg gezegd “de poep” van bepaalde bacteriën oftewel de verteringsresten van geraffineerde suiker en producten waar geraffineerde suiker inzit, al dan niet verstopt of toege-voegd”,zo legt hij uit.

Datgene wat wij eten is meestal niet hetgeen wat door de natuur wordt voortge-bracht. Veelal is het bewerkt en zogezegd verrijkt of nog “mooier” gemaakt dan het oorspronkelijk al is. Borm:” Vooral de buitenkant van wat wij eten wordt stevig opgepoetst. Met buitenkant bedoel ik: het moet vooral veel en groot of zwaar zijn, er goed uitzien, een goede geur verspreiden en smakelijk zijn”.

Suiker wordt, volgens hem, vaak gebruikt voor dergelijke “cosmetische” ingrepen aan ons voedsel.
“Suiker zoals wij die veelal gebruiken is eigenlijk alleen een chemische substantie. Weliswaar wordt deze gewonnen uit vruchten zoals suikerbieten of wortels maar door het te raffineren wordt de oorspronkelijke natuurlijke suiker een chemisch ‘dood’ product. Als wij die suiker in welke vorm dan ook, via onze mond, naar bin-nen krijgen beïnvloeden we in ernstige mate het natuurlijke milieu in de mond. En zie daar, bacteriën schieten ons te hulp om ons te bevrijden van de dode natuur oftewel de suiker. Bij het verteren van de suikers door die bacteriën, ontstaan ver-volgens zuren, die de kalk in het glazuur van onze tanden oplossen. Het grote pro-bleem is dat het glazuur, wat echt verdwenen is, niet meer terugkomt”.

Reparatie
Volgens hem kan glazuur overigens wel mineralen opnemen. Oftewel voordat er een gat ontstaat, wat gebeurt als het glazuur verdwenen is, kan het glazuur weer mineralen weer opnemen. Hij legt uit,” In feite wordt het bijna ontstane gat weer gerepareerd. Dit werkt alleen als er door goed poetsen nieuwe mineralen vanuit het speeksel kunnen worden opgenomen. Deze nieuwe mineralisering heeft wel een verkleuring in het glazuur tot gevolg. Die verkleuring(feitelijk reparatie) heeft geen gevolgen voor de mondgezondheid het is voor sommige mensen meer een esthetisch probleem. Natuurlijk is dit een zeer individueel proces wat grotendeels onder invloed staat van leeftijd en leefomstandigheden”.

Het gaat er volgens hem om, los van leeftijd en leefomstandigheden, zo natuurlijk mogelijk te eten en suikerhoudende producten echt te vermijden. Ga op zoek naar niet geraffineerde suikers die geen schadelijk zuur in de mondholte veroorzaken.

“Het spreekt vanzelf dat een goede en efficiënte mondhygiëne belangrijk blijft. Dus: houdt de mond schoon!”, aldus Borm.